I dag er det Kjerringjuledagen. Eller Kyndelsmesse - Missa festum candelarum, messe for lysene. Kyndill er gammel- norsk for lys og fakkel, i slekt med candela på latin og candle på engelsk. Vigslede lys kunne verne mot brann, lynnedslag og onde makter, de ble satt ved sykeseng og på likstrå og vigslede lysestumper ble lagt i vogga til udøpte barn til vern mot mørkemakter og underjordiske. Primstavtegnet kunne være en sjuarmet lysestake. Dagen er til minne om Maria renselse og fremstilling i tempelet 40 dager etter fødselen, Purificatio Mariae, ble også kalt Kindermesse eller Kjærmesse og er en eldgammel kristen høytidsdag med røtter i førkristen tid og renselsesfestene i det gamle Romerriket.
"Kyndelsmessknut dreg jula ut" het det i Norge. På denne dagen kan du la ongene "trampe jula ut". Har du fortsatt fattigmann og goro i kakeboksene, er dette dagen for å gjøre slutt på resten av julematen og juleølet - det er ikke sant at "jula varer helt til påske, for der imellom kommer faste". Fra Seljord skriver presten Wille i 1786 at brukte folk brukte å spise "folebonden", en kake som ble bakt på julaften og gjemt til Kyndelsmess og som nok hadde fått navnet sitt på grunn av lukta - fóla betyr vond lukt. Vaskes bør det også på "kjerringjuledagen" - se gårsdagens innlegg!
Over hele landet har Kyndelsmess vært en viktig dag for værtegn. Om det drypper bare tre dråper fra nordsiden av kirketaket varsler det mildvær. Her er været fint, det lover godt. Men det har snødd også. Det er vel Kyndelsmess-klompen. Hvordan er det i Nordland?
Og forresten er det bjørnesnudag. Mange steder snur bamsen seg i hiet, lukter på været, promper, putter den andre labben i kjeften og purker videre. Og hvis du lurer på hvorfor han hibernerer, så er det fra den gangen han bar Jomfru Maria over en elv og som takk får "ligge i hi når det snør over sti og suge med flabben fettet fra labben".
Hørte jeg lørdagsgodis? Ikke i dag. Men i morgen bør det bli boller, da er det jo fleskesøndag.
Ps: Bildet er et ikon fra 1200-tallet, mer vet jeg ikke.
fredag 1. februar 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar