tirsdag 15. april 2008

Vårknipa

"Aprilla møy

vil ha eit lass høy.

Fær ho kje eit lass

vil ho ha ei såta,

og fær ho kje ei såta

so fær ho bonden

te gråta."


Vårknipa var tung tid for folk og fe. Vinter VAR kaldere og lengre og tyngre før - i Asker og Bærum lå det ofte snø og tykk is på fjorden langt ut i april - ikke bare er et tynt dryss lengst inni marka som nå. I april var vinterforrådet nær slutt, det var bark i brødet og måsa i grauten, skrumpen potet med lange groer og en halvråtten sildebete, de siste høydottene på låven ble bandet med mose, tang, lauv, bjørkeris, halm og hestemøkk, magen skrek mens snøen fortsatt lå tykk, det måtte sulteforing til, radmager ku rautet sårt på båsen og bonden gråt.

Værtegnet er fra Rogaland. Kua fra et 1700-talls islandsk manuskript er Audhumla, ur-kua i norrøn mytologi, hun som ga Ymer melk og slikket fram Bore fra salt og is fordi hun ikke fant annet å slikke, i slekt med fruktbarhets-ur-gudinne-kuer verden over, for eksempel denne.

Fortsatt er det litt knapt, men absolutt ikke med mat til folk og fe. Det eneste vi mangler i april i dag er tid til å være i våren, de raske forandringene fra dag til dag, time til time i denne korte intense tiden. Blåveis kommer og går. Fugletrekk. Løvsprett. Plutselig regn, så sol. Jeg for min del begraver meg i tegningene til Selma-boken som Victoria har laget teksten til. Deadline medio mai. Knapt med tid, vårknipe.

4 kommentarer:

BirtH sa...

Ordet fugletrekk ga meg assosiasjoner til flokkene med snøspurv som i forrige uke var årsaken til av Widerøe måtte innstille mange flyavganger fra vår lokale flyplass! Fuglene forstyrret pilotene uten take-off og landing.

Ragnhild Gjerstad sa...

Er det virkelig sant! Dette liker jeg så godt med din del av landet - at dere rett som det er overmannes av vær og føre - og altså til og med snøspurv!

Hvor mye spurv er det snakk om? Klarer ikke helt å se det for meg, for her kommer jo fugl i moderate mengder som ikke gjør så mye av seg.

Ligner det på Hitchkocks Fuglene?
Og hvor kommer de fra? Hvor skal de hen? Bruker de flyplassen til take-off? Det ville være logisk - det er jo derfor den er der.

Jeg googler dem sporenstreks!

BirtH sa...

Det er snakk om flokker på flere titalls fugler. Av og til ser vi dem i trærne rundt huset vårt. Vakkert syn!

Nå er de på vei nordover til f.eks. Svalbard eller Grønland for å hekke.

Regner med at du fant flere opplysninger på Google.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.