lørdag 2. februar 2008

3. februar Fleskesøndag Blåsmess

Blåsmesse er til minnne om biskop Blasius av Armenia, skytshelgen blant annet for Dubrovnik og alle slags halsonder. Hos oss var biskopen lite kjent, så Blasius ble forbundet med blest og blåse. Sjøfolk aktet seg for å nevne dagen ved navn, for ellers kunne det blåse opp til storm. I Salten skulle alle sopelimer brennes som vern mot styggevær. Men vind kunne også føre fisk til lands, og Blasiusdagen ble mange steder regnet som den første vårdagen da vinden blåste liv inn i alle skapninger som lå i dvale. Uansett bør man unngå "kringgang". Presten Wille sier følgende:
"Huilrok, Slibesteen, Mølle og saadant
maae paa den Dag ikke gaae omkring,
thi derved faae Kreature den Sygdom, kaldet Svivo
at de løbe indtil de styrte."

Men det er også Fleskesøndag, vastelavend eller fastelavnssøndag. I dag bør du hive innpå for straks begynner fasten. Frem med fint mel, hvitt sukker, smør og fløte! Dette er dagen for bollefråtsing! 9 ganger bør man visst spise i hvert hjørne av stua, 9 x 4 = 36, så sikrer du overflod hele neste år.

For fruktbarhet og god grøde kan du også spenne en naken jomfru foran plogen. Eller rise folk og fe og jorda foran plogenspissen med et bjørkeris. Rising og pisking gir assosiasjoner til lidelse, anger, bot og faste, men er nok langt eldre: I førkristen tid mente folk at den nakne bjørkekvisten med knopper kunne gi varsler om vær og avling og var full av livskraft. Så hvis husbonden pisket hustruen eller buskapen med en slik livskvist, ville selve fruktbarhetens kraft overførers til dem og gi et godt år.

Sanitetskvinnenes fastelavensris har altså røtter i eldgamle hedenske fruktbarhetsritualer - tenk det. Våre moderne ris kommer fra Tyskland via Sverige og var opprinnelig dekorert med fargerike stoffbiter i stedenfor fjær.

Jeg har ikke mange barndomsminner, men dette huske jeg godt: jeg og søster - jeg fire, hun tre - som riser gjestene i lillebrors barnedåp, hvilken lykke, hvilken fryd, vi to småjentesøstrene rise de voksne på rumpa med kvister og fjær!

"Bjørka er fin"
sier Karine Mosedotten, mitt alter ego og konsulent uti folkemedisinen. "Hu stanser blo, trekker verk, leger sår, tar bort skabb og skurv, lopper og lus og er god mot gikta."

Nå kommer jyplingen og maser på bolle. Vi flesker til. Har noen en utrolig god bolleoppskrift, forresten?
Dagens tegning er min.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utenfor Holland blaaser det en droy kuling til middels storm. Saann har det vaert en liten uke, saa det er ikke bare idag. Heldigvis flyr jeg i land i ettermiddag, og skal fleske til med svart oel etter to lange uker offshore. Sikkert mye tilfeldig, men her er det hvertfall fraatsing og vind...
-S.

Ragnhild Gjerstad sa...

Å hu, offshore i storm høres ille ut! Og man kan virkelig lure på det med tilfeldigheter. Når man begynner å se etter er det mange rare sammenfall.

Får du fråtse i fastelavensbolle med krem også, eller er det bare svart oel - jeg går ut fra at oel er øl og ikke ål?