fredag 1. februar 2008

Februar

Februar var årets siste måned etter den gamle romerske kalenderen. Derfor er det vi feirer skuddår i februar.

Februare betyr å rense på latin og februar var måned for rensing, rydding og rengjøring, for å rense bort urenhet fra barsel, menstruasjon og berøring med død og for forsoning med de døde - det gamle året skulle renses bort for å gi plass til det nye, vinter vike for vår, død for liv.

Februa var navnet på etruskernes gudinne for renselse og lidenskapelig kjærlighet og for feber i betydningen elskovsfeber. Hun var mor til Mars og gift med Februus, gud for underverdenen og alle dens rikdommer og for døden - etruskernes motstykke til Hades, Pluto og Orcus.

Og når jeg tenker meg om - hvem sin skyld var egentlig det med vinteren? Og etter romertiden, hva slags renselse kom da? Alt henger sammen.

Bildet er fra Les Tres Riches Heures, Jean duc de Berrys tidebok, et fantastisk illuminert manuskript og det første i kunsthistorien som viser realistiske landskaper og vanlige folk som driver med hverdagslige ting. Boken er laget av de nederlandske brødrene Herman, Jannequin og Pol Limbourg som alle tre døde av pest i 1416 sammen med sin oppdragsgiver duc de Berry - som følge av manglende renhold, kanskje?

Jeg springer sporenstreks til bøttene!

Ingen kommentarer: