tirsdag 11. mars 2008

Enda mer om mars


Det er litt forvirrende
med alle disse kalenderne
den romerske,
den julianske,
den gregorianske,
den gamle norrøne,
astrologien,
primstaven
og alle de andre.

For på sett og vis er vi enda i Februar eller Gjømåneden, selv om vi absolutt er i Mars. Men det er vel ikke så farlig, jeg tar det nå, man har jo ingen nytte av værtegn for mars når det er april.
Når han sleiker seg inn, biter han seg ut sa folk i gamle dager.
I Beiarn sa de han mass er morrakvass,
i Salten mars morrakvass, dagmild og kveldsstill
og i Mandal at mars er morrasjuk, har skyet vær om morgenen.
I Elverum sa man at godvær i mars venter stor etterpåvinter.
I Salten sa man at godvær i mars varsler god august.
O
g i Kvitseid sa man at piper vinden i mars, blir sommeren kald.

Ikke godt å vite hva vi har i vente, for her har det vært usedvanlig mye av allslags, det har både sleika og bitt og vært regn og snø og sol og tø og vind og blest og tåke og til og med tordenvær. Det er noen som herjer med hammeren sin. Eller er det kanskje den globale oppvarmingen? Ihvertfall er ingenting som det var.

Bildet er en gammel illustrasjon av Mars og Værens stjernetegn i zoodiaken. Vi er ikke i Væren før om noen dager, men det er vel ikke så farlig det heller.

4 kommentarer:

den lille damen sa...

"Vårlufta e skarp", sier et gammelt visdomsord her i huset. Mars er skummel. Jeg satt på trappen og nøt solstrålene og dagens avis mens det raste is fra taket rett ved siden av meg.

Ragnhild Gjerstad sa...

Vær forsiktig, Mars er ikke til å stole på!

Anonym sa...

Innenfor Markjorda i dag gikk det is-ras ned fra høye yttersi-fjell og med stort rammel. Akkurat da jeg gikk ut av bilen på tunet.Klumpene for ned i Markvannet, det er bratt dit. Jeg tipper de bil-store isklumpene slo huller i isen. Noen dager før i denne uken kom et steinras ned på Reinehalsen og rett på E10. Det skjedde også på sommeren i 2006, fra samme fjellrygg på samme sted! Veien ble blokkert skikkelig. Geologen sa i 2006 etterpå at det ikke skulle komme mer... Og denne helgen åpner en tunell som skal fri oss fra slikt et annet sted på Moskenesøy langs E10. Der har biler blitt feid ned. Egentlig blir man vant til sånt, kanskje enda mer på Vestlandet.

Ragnhild Gjerstad sa...

Hallo lofotfar!
Det høres da veldig dramatisk ut!
Dere har nok et helt annet og mye sterkere og nærere forhold til været og hva det gjør med oss enn vi her sørpå. (Jeg har ikke funnet et eneste værtegn fra Bærum.) Vi merker jo nesten aldri konsekvenser av været - annet enn når det kommer noen cm overraskende snø som lager tull i morrarushet. Jeg tenker meg at man blir litt mer ydmyk i forhold til vær og natur, får litt riktigere proposjoner i den store sammenhengen - når været er så dramatisk og uforutsigbart og kan få slike konsekvenser som at biler blir feid av veien. Er det slik, tro?