torsdag 20. mars 2008

Skjærtorsdag

Skjærtorsdag må du sette sopelimen utenfor døra i tilfelle en heks skulle komme forbi og trenge kjøredoning, slik at hun tar sopelimen og ikke hesten din. For i denne natt rider hekser gjennom lufta på vei til Bloksberg og andre heksefjell.

Og du bør unngå skjærer. De ble skapt på skjærtorsdag av den onde sjøl.

Heksene til venstre er laget av Ulrich Molitor i Køln i 1489.

Navnet Skjærtorsdag kommer av gammelnorsk "skira" - å rense, vaske ren. Det var nå man badet etter å ha gått i "sekk og aske" i 40 dager, siden starten på fasten, for å rense kropp og sjel foran påskehøytiden. Skjærtorsdag var også dagen Jesus vasket disiplenes føtter før påskemåltidet.

Det var skikk å spise noe grønt, helst ni forskjellige slag, som beskyttelse mot sykdommer påført av onde makter, som hekseskudd. Noen steder stjal ungguttene stakker fra kvinnfolka og hengte dem i trær eller på hustak, jo høyere og tettere stakkene hang desto bedre ville avlingen bli. I Hallingdal kaltes kvelden for Dåsakvelden, dås er det samme som skjørt eller stakk.

Og du måtte ikke bruke øks og kniv, spinne eller noe slikt som kunne minne om Jesu lidelser, om korset hans som ble hugget og repet som ble spunnet denne dagen.

Skjærtorsdag ble Nattverden innstiftet. Da spiste Jesus og disiplene påskemåltidet til minne om utreisen fra Egypt. Navnet påske knyttes til den 10. landeplagen da dødsengelen gikk forbi de husene hvor det var strøket blod på dørstolpene. Pesach, pascha, passover, påske betyr forbigang. Bildet av den 7. landeplagen er fra Golden Haggadah.

Men enda lenger tilbake tilba folk de gamle gudinnene for fruktbarhet som også har gitt påsken navn - Eastre, Ostara, Eostre, Oestre, Ishtar, Astarte - easter. Ishtar til venstre, den Babylonske skjøgen, den store moderen med de frodige brystene, gudinne for kjærlighet, seksualitet, fruktbarhet.

Er det rart at de var redde for hekser på skjærtorsdag?

2 kommentarer:

BirtH sa...

Takk takk for at du deler med meg!

Har ingen sopelime stående ute; - piasavakost gjør vel ikke sammen nytten?? :-)

Ragnhild Gjerstad sa...

Er ikke sikker på piasavakosten, jeg satte den inn for sikkerhets skyld. Hyggelig at du leser, syns jeg! :-)