mandag 17. mars 2008

Far til Mars






















Faren til Mars var Jupiter, selv om Mars ble unnfanget ved hjelp av en blomst. Jupiter var nok ingen enkel far: Gudenes konge, hersker over himmelen, jorden og Romerriket, over vind og regn, lyn og torden, overflod og skaperkraft.

Det var nok ikke så enkelt hjemme heller, for Jupiter var notorisk utro og hans kone og søster Juno var fryktelig sjalu, lik Zevs og Hera i gresk mytologi. Juno og søsknene, Mars sin tante Ceres og onklene Neptun og Pluto hadde vært spist av Mars sin bestefar Saturn, men ble spydd opp igjen takket være lillebror Jupiter. Bestefar ble fordrevet til Italia og hersket der under gullalderen.

Men slik er det jo med alt - gammelt må dø for nytt, vinter vike for vår, gamle guder blir byttet ut med nye, fedre må gi plass til sine sønner. Jeg forundres stadig over innsikten i disse gamle mytene.

Jupiter er enorm. Men det er mest gass. Oppblåst er han, med bare en liten kjerne. Han holder seg med 63 måner, mange av dem er koner, elskere og elskerinner. De fire første ble oppdaget av Galilei og Mayr i 1610. Fra venstre:


Den vakre elveprinsessen Io som ble forført av Jupiter/Zevs i skyforkledning og senere omskapt til en ku. Den fønikiske prinsesse Europa, den eldgamle måneprinsessen med det brede ansiktet, som ble bortført av Jupiter/Zevs forkledt som en hvit okse. Den vakreste på jord, prins Ganymedes fra Troja som ble røvet av Jupiter/Zevs i ørneham og ble elskeren og munnskjenken hans. Og til sist nymfen Callisto, den strålende, som ble forført av Jupiter/Zeva forkledt som Artemis og satt på himmelhvelvingen som bjørn. Gresk og romersk i salig røre. Men vakre kjærester!

Bildene: øverst Jupiter med et dekapitert menneskehode
og sine astroligiske "barn" stjernebildene Skytten og Fiskene og zoodiakmannen til venstre er fra en medisinsk astrologisk kalender fra 1487. Jupiters vakre elskere er herfra.

Ingen kommentarer: