fredag 21. mars 2008

Langfredag

"Det finnes mange eksempler på at Norden er frostens og kuldens rike", sier Olaus Magnus. Her hilses solen velkommen. Om det er langfredag vites ikke. Men hvis solen skinner så lenge på denne dag at du kan sale en hest, da blir det et godt år, ihvertfall i sju uker.

Hos meg er det snø. Det lover ikke godt. De stakkars blåveisene og gåsungene som koste seg i vårsol i går hutrer og lider. Men det passer bra. Langfredag skal man etter tradisjonen lide: Man bør pålegge seg selv tungt og uoverkommelig arbeid, spise saltmat og drikke lite for å plages av tørste, gå med sand i skoene, piske seg med kvister og krype til korset, for på den måten å ta del i Jesu lidelser. Å krype til korset gjorde man i middelalderen: da ble korset tatt ned fra alteret og lagt midt i kirken og så krøp de troende på sine knær til korset for å kysse det.

Langfredag er dagen Jesus ble korsfestet, slik står det i Matteus 27. Og jeg, som slett ikke er troende, synes likevel at dette skal være en lang og litt alvorlig dag hvor verden skal være stengt og stille. Men oppdaget til min forskrekkelse at handelsstanden - et hagesenter nær meg - nå også har inntatt langfredag. Nærliggende igrunnen å tenke på dette maleriet av Kristus som bærer korset sitt, malt av Hieronimus Bosch.

3 kommentarer:

Pia Appelquist sa...

Ups, -er det lang fredag?! ... Det maerker man nemlig intet til her i Frankrig. Katja og jeg (naesten deprimeret i kulde og slud) har netop vaeret i GEANT og fyldt indköbsvognen som skulle vi til fest...chokolade og vin og ost og dameblade og.....SORRY, vi skal nok vaere stille og ikke smaske naar vi indtager goderne...

Laeste Arto Pavaalinen (han finske som har skrevet "Harrens aar") og en af hans helte spörger om man mon idag ville ha knaelet for en knude paa et reb eller en kugle hvis man den gang havde haengt eller skudt Jesus istedet for at korstfaeste ham... Pyyhh, det er vel nok sort humor....

Skal vi virkelig grave paaskeaeg frem fra sneen i aar? Ja, for vi venter ogsaa hvid paaske....

Ragnhild Gjerstad sa...

Håhå, jeg husker GEANT! Hadde jeg vært hos deg så hadde jeg helt sikkert frydet meg over åpen langfredag. Smask ivei! (When in Rome...) Og send en tanke hit! Og hils Katja!

Man kan virkelig lure på det med rep og kule. Det er mye rart folk har knebøyd for.

Fryktelig relativt og innviklet og sammensatt og avhengig av hvor man befinner seg i tid og rom, dette. Og særlig rundt påske og jul. Vanskelig å forholde seg til tradisjoner - eller er det mangel på?

Pleier franskmenn å grave frem påskeegg? Hvor? Hvilken dag?

Pia Appelquist sa...

Ja da, paaske aaeg traditionen er standhaftig her, - meget mere en korset. Nok ogsaa fordi det er noget med at spiiiise...
Söndag ledes efter aeg, men det er ikke kun harren (som jo engang var fugl!) som har lagt aeg (altsaa ikke kun det hedenske element), her findes ogsaa bjaelder og fisk...og selvfölgelig alt det som disney og kinderchokolade har tilföjet med tiden.

Har du forresten laest "harrens aar"? Den maa du altsaa laese (hyldende morsom)

Ok - vi smasker for dig.