fredag 21. desember 2007

21. desember Tomasmess

Den korteste dagen i året, snaue fem timer er solen fremme på mine kanter. Og den lengste natten, vintersolverv, solsnu og begynnelsen på norrøn jol.
Thome apostoli - apostelen Thomas tvileren - til minne. Dagen ble også kalt Tomas brygger, Tomas med bøtten Tomas fullbøtte, (eller er det fyllebøtte tro?), for da gikk man gardimellom og prøvesmakte hverandres julebrygg, juleskoka, en skikkelig fyllekule, for ølet skulle være sterkt.

"Han brygger sterkt øl, han Ola i garden.
Det romler i magen som toreslått,
det braker i broki som børseskått."

Som bestefar pleide å si. Og så kommer kakelinna, lefsetøyren, mildværet vi får på grunn av varmen fra alle bakerovnene. Visstnok er det ikke spådd milvær før mandag. Vi får se.

3 kommentarer:

Pia Appelquist sa...

Flere begynder at spörge sig selv hvor julen kommer fra... det er vel et godt tegn paa opgör med det aandsforladte materielle handlebegaer... lys forude...solen har vendt.
Laes denne artikkel: http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071221/KULTUR/712210030

Ragnhild Gjerstad sa...

Ja ikke sant, de dypere røttene, julens eldre forfar, julen før julen! Jeg får ikke denne koblingen til å virke, kan det være noe som mangler? Den forrige virket bra, har lagt en kobling til den, var det ikke på innlegget den 19. tro, sammen med Odin?

Ragnhild Gjerstad sa...

Det var ikke 19. men 20. Klikk på "jul".