fredag 7. desember 2007

8. desember Vår frue ventedør

Dette er dagen Jomfru Maria skal ha blitt unnfanget, ubesmittet og uten arvesynd. Marias unnfangelsesdag, Conseptio Mariae. Her er mor Anna med Jomfruen i magen.

Vår frue ventedør kalles dagen fordi man mente Maria hadde regnet feil med hensyn til tidspunketet for fødselen. (Fort gjort, det vet jeg av egen erfaring). Om man er havende og i lykkelige omstendigheter, kan man på denne dag be Jomfruen om hjelp.

Dette var også dagen for baking av skuebrød: bakt av vann og mel uten gjær, dekorert med symboler på vekst og grøde eller et solhjul, skulle ikke spises, bare ligge til pynt på bordet i julen og samle magisk kraft. Så ble det gjemt til våronna og sådd ut sammen med såkornet for å sikre god avling.

Googler man skuebrød får man 4430 treff, men nesten ingen (så langt jeg orket å sjekke) handler om såkorn og god grøde. Skuebrød har helt klart fått en annen betydning. Det smaker ikke godt og er noe vi helst ikke vil ha. Dere får derfor oppskrift på speltbrød, verken vakkert eller magisk, men veldig godt.

KALDHEVET SPELTBRØD
Grunnoppskriften sier 50 g fersk gjær, 1 ss honning, 1 ss salt, 5 dl kaldt vann, ca 12 dl speltmel, en skvett rapsolje til bollen. Jeg bruker ofte 7.5 dl vann, slomser oppi mer mel og små havregryn, et par voksne never kanskje, eller enda bedre, en god porsjon gammel havregrøt. Deigen settes kaldt om natten. Den kommer til å bli minst dobbelt så stor. Om morgenen vrir du deigen til et brød, omtrent som en tykk og lykkelig kålmark, legger det på plate og etterhever en halvtimes tid mens du går i dusjen. Stek på 250 grader midt i ovnen, slå av varmen etter 20 minutter og la det kose seg på ettervarmen i 15 minutter til. Vel bekomme!

2 kommentarer:

Pia Appelquist sa...

Saa heldige vi er med en saa spaendende og instruktiv adventskalender fra Mille!
det vidunderlige speltbröd bages ofte her i det franske praestekökken og jeg bekraefter at det er déliciux...uhm...bon appétit...

Ragnhild Gjerstad sa...

Hvordan feires advent i Frankrike - i og utenfor prestekjøkkenet?